06 41 90 38 88 info@hendrikswonen.nl
Selecteer een pagina

Dagwaarde, aankoopwaarde en nieuwwaarde: weet jij welk bedrag je uitgekeerd krijgt bij schade?

Wanneer er iets van je persoonlijke spullen stuk is, kun je dit melden bij jouw verzekering. Gelukkig! Maar: weet jij hoe het zit met de dag-, aankoop- en nieuwwaarde? Welk bedrag krijg je terug bij schade? Verzekeraars hebben namelijk afgesproken dat je nooit ‘beter af mag zijn’ na een schade. Dus wat krijg je dan precies uitgekeerd? Wij leggen uit hoe het zit met deze ‘waarden’.

 

  • De aankoopwaarde is wat je oorspronkelijk voor het artikel hebt betaald

  • De nieuwwaarde is de prijs waar je het product tegenwoordig nieuw voor koopt

  • De dagwaarde is wat het product op dit moment gebruikt, maar werkend, waard is 

Afschrijftabel verzekeraars

Dien jij een schade in? Dan kijkt jouw inboedelverzekeraar eerst of er een reparatie mogelijk is. Kan dat niet meer, of is dit in verhouding te duur? Dan ontvang je een vergoeding. De hoogte hiervan hangt af van verschillende factoren en de bovengenoemde waarden. Om te bepalen wat iets nú waard is, gebruiken verzekeraars hun eigen ‘afschrijftabel’. Hierin is te zien in hoeveel jaar een bepaald artikel wordt afgeschreven. Niet alle spullen schrijven namelijk even snel af. Voor spullen die lang meegaan, krijg je langer de nieuwwaarde als ze onherstelbaar beschadigd raken.

Voorbeeld smartphone schade

Heb jij twee jaar geleden een smartphone gekocht voor €1100 en kun je ditzelfde toestel nu aanschaffen voor €680? Wanneer de afschrijftabel aangeeft dat mobiele telefoons in drie jaar tijd worden afgeschreven, krijg je na twee jaar nog 33% van de nieuwwaarde: €220. Was jouw mobiel nog maar een half jaar oud? Dan kreeg je wel de nieuwwaarde, maar niet de aankoopwaarde.

Kostbare spullen

Voor antieke spullen en verzamelingen geldt altijd een vergoeding tegen de dagwaarde. Heb jij veel kostbare zaken? Dan kan et slim zijn om deze items apart te verzekeren. Een onderdeel van zo’n zogenaamde ‘Kostbaarhedenverzekering’ is een taxatie. Hierbij worden jouw spullen getaxeerd, zodat er een juiste waardebepaling kan worden vastgesteld.

Benieuwd hoe dit precies zit? En of het slim is om bijvoorbeeld een aantal, misschien wel antieke, spullen ‘extra’ te verzekeren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij leggen het je graag uit.