06 41 90 38 88 info@hendrikswonen.nl
Selecteer een pagina

De inzittendenverzekering: zó zit het

Een inzittendenverzekering is, in tegenstelling tot wat veel autobezitters denken, niet een verzekering voor passagiers die bij jou in de auto stappen. Deze vallen namelijk onder jouw WA-dekking óf onder die van de bestuurder die een eventueel ongeluk veroorzaakt. Maar: hoe zit het dan precies met een inzittendenverzekering? Is deze verplicht? En welke schade dekt deze verzekering?

Voor wie is een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering is allereerst niet verplicht. Maar wil je met een veiliger gevoel onderweg? Dan kan deze zeker nuttig zijn. Een inzittendenverzekering is niet alleen voor passagiers, maar (juist) voor de bestuurder. Stel dat jij ooit zelf schuldig bent aan een ongeval. De WA-verzekering keert dan niets uit en jij kunt als bestuurder een groot deel van je eigen schade niet verhalen. Je zorgverzekering vergoedt wel de medische kosten, maar niet die van bijvoorbeeld een uitvaart of tegemoetkoming in geval van blijvende invaliditeit. En deze kosten kunnen behoorlijk oplopen.

Soorten inzittendenverzekeringen

We maken onderscheid in twee typen inzittendenverzekeringen:

1. De ongevallen inzittendenverzekering
2. De schadeverzekering inzittenden (SVI)

Ongevallen inzittendenverzekering

Wanneer er bij een ongeval sprake is van invaliditeit of overlijden van een inzittende, keert deze verzekering een vast bedrag uit, los van de werkelijke schade. Dit gaat vaak om een maximumbedrag van:

  • Tussen de €20.000 en €50.000 per inzittende voor blijvende invaliditeit
  • Tussen de €10.000 en €15.000 per inzittende bij overlijden

Verder zijn er beperkingen op deze maxima waarbij sommige verzekeraars kijken naar de leeftijd van de getroffene: minderjarigen of juist ouderen krijgen dan een lagere uitkering. Tot slot is er bij dit type inzittendenverzekering geen vergoeding voor vervoerde spullen of voor immateriële schade.

Schadeverzekering Inzittenden (SVI)

Allereerst kost dit type iets meer, maar is deze ook op alle fronten gunstiger. Deze verzekering is vooral gunstig wanneer je zo weinig mogelijk risico wilt lopen. Deze verzekering keert de wettelijke schade uit na een ongeval. De hoogte hiervan wordt op dezelfde manier vastgesteld als bij de WA-verzekering. Wat het verschil is? De verzekeraar kijkt niet naar de schuldvraag, maar naar het schadebedrag. Los van het feit dat bij dit type verzekering de maximumvergoeding aanzienlijk hoger is, biedt deze verzekering wél een vergoeding voor vervoerde spullen en immateriële schade. Binnen de SVI heb je nog twee varianten:

  • Basis
  • Uitgebreid

Wel of niet een inzittendenverzekering afsluiten?

Wij kunnen ons voorstellen dat je twijfelt over het wel of niet afsluiten van een inzittendenverzekering. Misschien ben je wel benieuwd naar de kosten en het verschil hiertussen voor beide type verzekeringen? Wij helpen je graag met een vrijblijvend, onafhankelijk advies. Neem gerust contact met ons op.