06 41 90 38 88 info@hendrikswonen.nl
Selecteer een pagina

Een hypotheek met NHG: wat houdt het in?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een hypotheek met NHG. Maar wat betekent NHG? En waarom zou je wel of niet kiezen voor een hypotheek met NHG? In dit artikel legen wij je uit hoe het zit!

Een hypotheek passend bij jouw inkomen

Sluit je een hypotheek af met NHG? Dan weet je zeker dat jouw hypotheek past bij je inkomen. Je hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet je zeker dat je nooit teveel leent en je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

Een vangnet

Heb je een hypotheek met NHG, dan heb je een vangnet waarop je kunt vertrouwen in veranderende persoonlijke omstandigheden. Je bent vanzelfsprekend verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen als de situatie zich voordoet dat je de hypotheek niet meer kunt betalen, door bijvoorbeeld het beëindigen van een relatie, je werkloos raakt of je partner komt te overlijden. Maar NHG denkt in zulke situaties met je mee. Hoe? NHG kijkt samen met je hypotheekverstrekker of je geholpen kunt worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kun je hierdoor je woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen.

Kwijtschelden restschuld woning

Blijkt de verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van je woning lager dan je uitstaande hypotheek? Dan kan NHG jou deze restschuld kwijtschelden.

Lagere rente met NHG

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG is de rente ook lager, je krijgt een bepaalde rentekorting. Je betaalt eenmalig bij de notaris een borgtochtprovisie van 0,7% (2020) over de totale lening. Omdat deze borgtochtprovisie aftrekbaar is van de belasting én je met NHG een lagere rente betaalt, heb je deze kosten meestal snel terugverdiend.

Maximaal aankoopbedrag

Als je een hypotheek met NHG wil afsluiten, mag het aankoopbedrag van de woning in 2020 maximaal €310.000,- bedragen.

Wat betekent NHG voor jou?

Wil jij weten wat je kunt lenen onder NHG en wat de rente op dit moment is? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.