06 41 90 38 88 info@hendrikswonen.nl
Selecteer een pagina

Huren versus kopen in de huidige woningmarkt

Soms komt het voor dat een klant teleurgesteld is in het bedrag dat hij maximaal mag lenen voor een hypotheek. Een veel gehoord argument die wij dan krijgen is; “Waarom mag ik wel voor zoveel euro per maand huren, maar kan ik maar zo weinig lenen voor een hypotheek?”. Begrijpelijke vragen, waar wij in dit artikel antwoord op geven.

Waarom mag ik wel voor X euro huren, maar kan ik zo weinig lenen?

Een vraag die wij veel krijgen en ook erg goed begrijpen. Voor de meeste mensen is de vergelijking in de maandlasten tussen huren en een hypotheek de reden om er vanuit te gaan dat het hebben van een eigen huis voordeliger is. Toch is er een reden (en berekening) voor dat je per maand meer mag betalen voor huur dan voor een hypotheek.

Huurtoeslag

Ten eerste is er natuurlijk huurtoeslag. Als jouw maandelijkse huur onder een bepaald bedrag komt en je aan de voorwaarden voldoet, heb je recht op huurtoeslag. Dit bestaat niet bij een hypotheek.

Onderhoud

Dan is er het onderhoud. Wanneer je in een huurhuis woont, is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Als er bijvoorbeeld iets stuk is, er moet (buiten) geschilderd worden, of de cv-ketel heeft het begeven, kun je contact opnemen met de verhuurder en moet hij/zij dit voor je in orde maken. Bij een koophuis dien je dit zelf te doen en te bekostigen.

Verzekeringen

Ook moet je extra verzekeringen afsluiten bij een koopwoning en moet je meer belasting betalen (denk aan heffingen van gemeente en waterschap).

Geen opzegtermijn bij huren

Tot slot kun je een huurwoning (in principe) opzeggen wanneer je wilt en ben je niet afhankelijk van de situatie op de woningmarkt. Je kunt niet met een woningschuld blijven zitten en bent vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Dit zijn enkele voorbeelden van het verschil tussen huren en kopen. Overweeg jij om een woning te kopen, of twijfel je of je niet beter kunt huren? Samen kijken we graag naar het deel van het inkomen dat je kunt en mag besteden aan wonen. Hierbij houden we uiteraard rekening met eenmalige kosten en extra vaste lasten. Ook kijken we naar jouw huidige situatie en wensen voor in de toekomst.