06 41 90 38 88 info@hendrikswonen.nl
Selecteer een pagina

Is een aflossingsvrije hypotheek echt aflossingsvrij?

Je hoort het vast wel eens in je omgeving. Een aflossingsvrije hypotheek, dat is voordelig! Dan betaal je alleen rente en hoef je niets af te lossen. Dat klinkt toch als muziek in je oren? Helemaal als de rente maar 1,5% is. Maar is een aflossingsvrije hypotheek echt aflossingsvrij? Wij zetten de feiten voor je op een rijtje.

Geen recht op hypotheekrente aftrek

Allereerst is het zo dat wie nu een nieuwe aflossingsvrije hypotheek wil afsluiten, geen recht heeft op hypotheekrente aftrek en de looptijd maximaal 30 jaar is. Dit laatste geldt overigens voor alle aflosvormen. Maar mensen die vóór 2013 al een (deel) aflossingsvrije hypotheek hadden, mogen dit gedeelte onder de oude voorwaarden behouden en hebben nog wel recht op hypotheekrente aftrek (maximaal 30 jaar).

Kun jij tijdens jouw pensioen de lasten ook nog dragen?

Het wegvallen of helemaal geen recht hebben op hypotheekrente aftrek kan betalingsproblemen opleveren. Huiseigenaren die bijvoorbeeld met pensioen gaan, moeten de hypotheeklasten wel kunnen dragen met hun AOW plus eventueel een aanvullend pensioen. Met de huidige lage rente blijft de schade nog beperkt, maar als de hypotheekrentes weer gaan stijgen kan het een ander verhaal worden. Met een lage aflossingsvrije hypotheek zijn de hypotheeklasten vaak nog wel te overzien, maar als er een groot bedrag aflossingsvrij is afgesloten kan het dus later voor betalingsproblemen zorgen.

De geldverstrekker kan het volledige bedrag opeisen

Na 30 jaar looptijd, is er een mogelijkheid dat de geldverstrekker het volledig bedrag opeist. In de praktijk zal dat waarschijnlijk niet vaak gebeuren, maar het behoort tot de mogelijkheden. Mocht je dat overkomen, dan kun je een hypotheek afsluiten bij een andere geldverstrekker om de geldverstrekker van het aflossingsvrije gedeelte terug te betalen. Houdt er dan wel rekening mee dat bij het oversluiten van een hypotheek weer inkomenseisen gesteld worden. Moet je voor het terug betalen een hoge hypotheek  afsluiten, maar is je inkomen niet meer toereikend, kan je mogelijk je hypotheek niet oversluiten en zit je met een hoge hypotheekschuld.

Zó zit het met eventuele overwaarde

Een aflossingsvrije  hypotheek klinkt dus heel erg goedkoop en zorgeloos maar er zitten een hoop risico’s aan verbonden waar je rekening mee moet houden. Een geldverstrekker moet vroeg of laat het geld terug krijgen. En dan moet dat geld uit de verkoopwaarde komen of uit een nieuw gesloten hypotheek. Met een aflossingsvrije hypotheek verklein je dus ook de overwaarde uit je woning. Als je een annuïtaire of lineaire hypotheek hebt, los je elke maand een beetje af. Hoe meer je hebt afgelost, hoe kleiner je hypotheekschuld is, hoe groter de overwaarde is bij de verkoop van je woning en/of hoe lager de maandlasten zijn op latere leeftijd.

Meer weten?

Wil jij meer weten over de verschillende aflosvormen en wil je weten welke het beste bij jouw wensen past? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek!