06 41 90 38 88 info@hendrikswonen.nl
Selecteer een pagina

Ondernemen is risico nemen: heb jij een AOV?

Een ZZP’er zal zich niet snel ziekmelden bij zijn of haar opdrachtgever. Geen werk betekent automatisch geen inkomen. Vier op de tien ondernemers hebben echter geen voorziening voor arbeidsongeschiktheid. Oftewel: geen polis, spaargeld of belegd vermogen. De kans bestaat dat er in 2024 een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komt. Wacht jij het af, of bekijk je nu vast wat haalbaar en verstandig is?

Niet doorbetaald

Ben je als ondernemer ziek of niet in staat om te werken? Dan wordt je niet doorbetaald. Zelfs wanneer je verzekerd bent, zijn de 1e twee weken voor eigen risico. Het verschil tussen wel of geen AOV ontstaat wanneer je als ondernemer langere periode niet kunt werken. Je krijgt als ondernemer of zelfstandige niets doorbetaald omdat je niet onder werkgeversverzekeringen valt. Hieronder leggen we twee opties voor een mogelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid uit:

  1. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
  2. Een broodfonds als alternatieve voorziening

Een AOV

Een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid biedt uitkomst wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Toch hebben slechts zes op de tien ondernemers een voorziening voor arbeidsongeschiktheid geregeld. Door de gezamenlijke pot van ondernemers die bij een AOV zijn aangesloten, kan de maatschappij jou betalen, wanneer dit nodig is. Heb jij hier al eens over nagedacht? Wij kunnen je helpen met de overweging om wel of niet een AOV af te sluiten. Wist je bijvoorbeeld dat de AOV-premie volledig fiscaal aftrekbaar is? En dat leden van een branchevereniging soms tot wel 40% korting krijgen?

Broodfonds

Een broodfonds is een soort ‘schenkkring’ welke je kunt zien als een alternatief voor de AOV. Er zijn inmiddels al zo’n 600 fondsen met zo’n 25.000 leden. Binnen een broodfonds leggen tussen de twintig en vijftig ondernemers maandelijks geld in, zodat je bij arbeidsongeschiktheid (maximaal twee jaar) een uitkering kunt krijgen.

Combinatie AOV en broodfonds

Wat veel ondernemers niet weten, is dat je ook kunt kiezen voor een combinatie van een broodfonds met een AOV. Je kiest dan voor een Eigen-Risico-periode van twee jaar, wat behoorlijk scheelt in de premie.

 

Benieuwd wat dit voor jou betekent? Wij adviseren je graag over jouw ondernemersverzekeringen. Neem gerust, geheel vrijblijvend, contact met ons op.