06 41 90 38 88 info@hendrikswonen.nl
Selecteer een pagina

Wat is het provisieverbod?

Het provisieverbod is sinds 1 januari 2013 actief. Sindsdien mogen adviseurs, bemiddelaars en aanbieders van financiële producten geen provisies meer berekenen. Maar: wat houdt dit precies in? En wat betekent dit voor mij als consument? In dit blog geven wij antwoord op de meest gestelde vragen rondom het provisieverbod.

Wat is provisie?

Provisie is de beloning die adviseurs ontvingen van de bank of verzekeraar van wie zij de producten verkopen aan jou als consument. Denk aan een beleggingsverzekering, jouw hypotheek of je levensverzekering.

Wat is er gewijzigd?

Jij als klant merkte niets van deze provisie. Voor jou was het net alsof je gratis advies kreeg. Zonder problemen kon je dan ook bij meerdere adviseurs vragen wat voor jou het beste was. Dit advies was echter niet gratis: er werd wel degelijk voor betaald. Alleen niet direct door jou als klant. De bank of verzekeraar betaalde provisie aan de adviseur. Deze provisie was verwerkt in de kosten van het product.

Zo betaalde de klant uiteindelijk wel voor het advies en de bemiddeling, alleen zonder dat hij zich daarvan bewust was. Het probleem van het provisiesysteem was dan ook dat helaas niet alle adviseurs zich volledig inzetten voor het belang van de klant. Ze hadden zelf belang bij het afsluiten van zoveel mogelijk producten, want dan verdienden ze het meest.

Het provisieverbod als oplossing

Om daar vanaf te zijn is het provisieverbod ingevoerd. Adviseurs moeten nu hun beloning direct van de klant ontvangen. Dit provisieverbod geldt voor de volgende producten:

  • Ingewikkelde financiële producten, zoals hypotheken, pensioenverzekeringen en levensverzekeringen;
  • Hypothecaire kredieten;
  • Inkomensverzekeringen, waaronder betalingbeschermers en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ondenemers;

Uitzonderingen provisieverbod

Uitzonderingen op het provisieverbod zijn algemene schadeverzekeringen, zoals de inboedelverzekering, de autoverzekering en de reisverzekering. Daarbij mag de adviseur nog wel provisie ontvangen en hoeft hij de klant geen rekening te sturen voor zijn werkzaamheden.

Meer weten?

Heb je vragen over het provisieverbod of wil je een verzekering afsluiten? Ook als je jouw huidige verzekeringspakket wilt herzien, kunnen wij je voorzien van een passend advies. Uiteraard eerlijk, onafhankelijk én persoonlijk, zoals onze klanten van ons zijn gewend. Neem gerust, geheel vrijblijvend, contact op voor de mogelijkheden.